צליאק – מה מותר ומה אסור לאכול?

ללא גלוטן – מה מותר לאכול ומה אסור?


המודעות למחלת הצליאק הלכה וגדלה בשנים האחרונות, אך רבים מאיתנו – אלה שלא מתמודדים עם המחלה או מכירים אחד שחולה בה – לא יודעים בדיוק מה זה אומר להיות חולה צליאק. להלן 5 עובדות אודות מחלת הצליאק שיגרמו לכם להבין טוב יותר את המחלה:

1. מה זה אומר צליאק?

להיות חולה צליאק פירוש הדבר להיות רגיש לגלוטן\ מה שאומר שאסור לחולה  לאכול חיטה, שעורה, שיבולת שועל ושיפון.

2. לא מדובר במחלת מדבקת – בדיוק כמו אלו הרגישים ללקטוז או לבוטנים, גם הרגישים לגלוטן אינם יכולים להעביר זאת הלאה. הרגישות לגלוטן אומנם אומרת שאין הם יכולים לצרוך מאכלים עם גלוטן, אך הדבר לא משפיע כהוא זה על סביבתם. מדובר ברגישות שנולדים איתה ואינה ניתנת להעברה.

3. האם זאת מחלה מסוכנת? החולים בצליאק לא נמצאים בסכנה לחייהם, ובכלל, ניתן להתמודד עמה בהצלחה. יחד עם זאת, כאשר ישנה “מעידה”, וחולי צליאק אכן צורכים חומרים עם גלוטן, יש לכך מספר השלכות:

א. פגיעה בויטמנים בגוף – הדבר יוביל אף להתפתחות לקויה בגוף הילד.

ב. פריחות – פריכות במקומות שונים בגוף.

ג. פגיעה בשיניים.

ד. בעיות קשות במערכת העיכול.

4. מה אסור לחולי צליאק לאכול?

למרות שישנם תחליפים רבים למאכלים הבאים, הרי שלא מדובר באותו הטעם. לכן, עבור חולי צליאק צעירים המחלה מונעת מהם לאכול את המאכלים האהובים עליהם:

א. לחמים ומאפים, כמו בורקס ועוגיות.

ב. עוגות.

ג. דגנים (קורנפלקס, למשל).

ד. ספגטי.

5. מה מותר לחולי צליאק לאכול?

כיום יש מודעות גדולה למחלה, לכן גם המאכלים שהזכרנו למעלה ככאלה שאסורים למאכל עבור חולי צליאק – ניתן למצוא להם תחליפים ללא גלוטן שחולי צליאק יכולים לאכול, כגון לחם ללא גלוטן ואפילו עוגות ללא גלוטן. מנגד, חולי צליאק יכולים להשאיר בתפריט שלהם מאכלים רבים ללא כל שינוי, לרבות אורז, תפוחי אדמה, עוף, פירות וירקות וגם שוקולד

This entry was posted in צליאק. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>